Beleef het #inCallantsoog en omgeving

Callantsoog

Een van de oudste badplaatsen en misschien wel het bekendste kustdorp aan de Noordzee. Loop de hoge duinen van het dorp over en het brede, schone en witte zandstrand strekt zich als een eindeloze vlakte voor je uit. Op het strand staan maar liefst zes strandpaviljoens. Callantsoog, een dorp waar alles is en alles kan.

Het gezellige Dorpsplein ligt direct achter de duinen en biedt vertier en vermaak voor jong en oud. Hier kun je naast een fijn vers visje, ook de lekkerste friet van het land en het beste ijs van heel Europa eten. Vind je het leuk om te winkelen? Op dit gezellige plein zijn een aantal leuke winkels waar je naar hartenlust kunt shoppen. De meeste winkels zijn zelfs op zondag geopend. Je gaat zeker slagen! Ben je op het Dorpsplein en wil je gebruik maken van een toilet? Op het plein is een openbaar toilet waar je tegen een kleine betaling gebruik van kunt maken. Bezoek je Callantsoog met een elektrische fiets? Op het Dorpsplein is het mogelijk om je fiets gratis op te laden. Op het plein tref je tevens een drinkfontein waar je wat water kunt drinken. Natuurlijk zijn er op het plein ook diverse bankjes waar je even wat kunt uitrusten.

Parkeren in Callantsoog

In Callantsoog zijn er volop gratis parkeerplaatsen aanwezig. In het centrum van Callantsoog heb je een blauwe parkeerkaart nodig en mag je maximaal 1 uur gratis je auto parkeren. Buiten het centrum heb je grote parkeerterreinen waar je gratis kunt parkeren, let op dat het bij mooi weer lastig kan zijn om je auto te parkeren.

Geschiedenis

Het Callantsoog dat we vandaag de dag kennen dateert uit 1570 en komt van de naam Callinghe op ’t Oghe, dat werd verwoest tijdens de tweede Allerheiligenvloed. Een deel van de overlevenden voegde zich bij de Watergeuzen en een andere groep van 150 mensen vluchtte naar het buurtschap Sevenhuysen.. Hier bouwden zij een nieuw dorp, Callantsoog. In Callantsoog kwamen de eerste inkomsten uit de agrarische sector. Sinds de jaren twintig van de vorige eeuw kwam daar ook de opbrengst van het toerisme bij.

Callantsoog was op 27 april 1973 de eerste gemeente in Nederland die een stuk strand aanwees voor naaktrecreatie. Voor die tijd was naaktrecreatie nog strafbaar. Oorspronkelijk was het een stukje strand van 370 meter, maar tegenwoordig heeft Callantsoog met 2300 meter een van de langste naaktstranden van Nederland.

De Visserman

Op het Dorpsplein staat een beeld De Visserman. Het beeld is een kopie van het beeld dat in 1931 is geplaatst. Het is de derde uitvoering en hier zit een stukje geschiedenis aan vast.

In 1924 is met zand dat vrijkwam door het aanleggen van een weg een heuvel gemaakt. Die werd daarna De Rots genoemd. Op deze rots plaatste men een fontein. De Amsterdamse beeldhouwster Annie op ’t Landt was niet erg enthousiast over deze versiering en wilde iets maken dat beter zou passen bij Callantsoog. Zij maakte een beeld De Visserman De maakster besloot het beeld gratis ter beschikking te stellen. In 1931 is het op De Rots geplaatst en aan de gemeente overgedragen. In 1997 is op initiatief van de Historische Verening Callantsoog een bronzen afgietsel van de Visserman gemaakt. Deze versie werd op traditionele wijze onthuld op 30 april 1998, overgoten met een emmer zeewater.

Hervormde kerk Callantsoog

De streek Kallinghe waar het latere Callantsoog ontstond, werd in 920 genoemd in de oorkonden van de abdij van Egmond. Door stormvloeden in 1170 en 1196 ontstond in de streek Kallinghe een eiland of oog, met aan de noordzijde de stroomgeul Heersdiep en aan de zuidzijde de Zijpe. Kallinghe werd nu Callinghen in den Oghe genoemd.

Aan het einde van de 15e eeuw staat op Callinghe een stenen kerk, drie kilometer ten noordwesten van de huidige kerk, met een bronzen klok.

Door het stuiven van het strand en het wandelen van de duinen van ’t Oghe viel de positie van het dorp niet meer te handhaven. Kerk en huizen werden in 1520 verplaatst naar het noordpunt van het eiland waar al een kapel stond. Dit tweede dorp werd verzwolgen door de Allerheiligenvloed van 1 november 1570. De zee spoelde over het noordpunt van het eiland de drooggelegde Zijpe in (polder). De kerk werd in 1580 weer opgebouwd in het gehucht Sevenhuysen. De huidige plek. In 1671 werd de noordelijke beuk aan de kerk gebouwd.

Voor meer informatie over kerkdiensten, verhuur kerk en informatie over het sluiten van een burgerlijk huwelijk in de kerk gaat u naar: callantsoog.protestansekerk.net  

Ook naast de ingang van de kerk kunt u informatie vinden.

Tante Jaantje

In museumboerderij Tante Jaantje kunt u van nabij beleven hoe in vroegere tijden wonen en werken in ons dorp eruit zag. Tante Jaantje was de laatste bewoonster van de boerderij. Het museum word beheerd door uitsluitend vrijwilligers.

Dorpsplein 33, Callantsoog

Voor meer informatie en openingstijden kijk op : tantejaantje.nl of op het informatiebord bij het museum

Het Zwanenwater

Natuurgebied het Zwanenwater ligt in de duinen net buiten Callantsoog. Het is een heel divers duingebied van 600 hectare en heeft twee duinmeren. Het Zwannwater is ontstaan in de oksel van de Zijperzeedijk en de Zuidschinkeldijk die rond 1600 zijn aangelegd om het achterland te beschermen tegen de zee. In de 17e en 18e eeuw ontstonden langzaam de contouren van het huidige Zwanenwater. Het duingebied heeft in de loop der eeuwen verschillende eigenaren gehad: welgestelde heren en adel. Nu is het in het bezit van Natuurmonumenten. Het gebied kent al eeuwenlang een hoge grondwaterstand. Er wordt geen water gewonnen. De twee zoetwatermeren behoren tot de grootste natuurlijke duinmeren in westeuropa. Het Zwanenwater heeft een grote diversiteit aan landschapstypen en een enorme verscheidenheid aan flora en fauna. In het gebied bevinden zich wandelroutes met overdekte vogeluitkijkhutten. 

Het Zwanenwater is bereikbaar met de auto, fiets of te voet. Voor de ingang van het Zwanenwater is een parkeerplaats en er bevind zich daar ook een bushalte. Honden zijn niet toegestaan. Leden van Natuurmonumenten hebben gratis toegang. Niet-leden kunnen een kaartje kopen bij de ingang voor € 3,- per persoon.

Zuidschinkeldijk 3a, 1759 JH Callantsoog

Kooibosch en Luttickduin

Dit natuurgebied van ca 60 ha ligt ten noordoosten van Callantsoog en wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Kooibosch is een oude eendenkooi. In het bos ligt ook een kooiplas. Deze plas is ontstaan bij een dijkdoorbraak rond 1600. Rond de plas werd een bos aangelegd. In het bos broeden o.a.  de groene specht en roofvogels als de buizerd, havik en sperwer. Daarnaast komen er ook vleermuizen voor.Ten noorden van het Kooibosch ligt het Luttickduin of de Luttjenollen. Net zoals op het strand komt er achter elk klein dingetje, in de luwte, een hoopje zand te liggen. Soms kan dit hoopje zand uitgroeien tot een duintje, een nol. De nollen zijn begroeid met buntgras, heide en bomen. 

Het Luttickduin is vrij toegankelijk. Het Kooibosch is omwille van de natuurwaarde en de rust afgesloten. In de zomer en op aanvraag worden excursies georganiseerd.

Bekijk alle accommodaties #inCallantsoog